PREZENTARE
PACHET PARTENER/SPONSOR OFICIAL

BOB – SCURT ISTORIC

SANIE – SCURT ISTORIC

SISTEMUL COMPETIȚIONAL

Federația Română de Bob și Sanie (F.R.B.S.) a fost fondată în anul 1924 și reorganizată Conform Legii educatiei fizice și sportului nr.69/2000. Este constituită prin asocierea cluburilor de bob, skeleton și/sau sanie și asociațiilor județene și a municipiului București de bob și sanie afiliate și recunoscute de ea.
        Durata de funcționare a F.R.B.S. este pe termen nedeterminat.

        F.R.B.S. organizează activitatea de bob, skeleton și sanie de competiție din România, precum și propria sa activitate, în temeiul Statutului și pe baza regulamentelor, normelor și hotărârilor (deciziilor) adoptate de organele sale potrivit competențelor stabilite de Statut.

        Competițiile oficiale se dispută pe pârtii omologate, între sportivii și/sau echipajele structurilor sportive afiliate, pe categorii de vârstă, la următoarele probe:
- Bob 2 persoane – masculin și feminin; 4 persoane masculin.
- Skeleton – masculin și feminin;
- echipe, bob/skeleton
- Sanie: simplu – masculin și feminin; dublu masculin, echipe;
- Sanie pe piste naturale: simplu masculin și feminin, dublu, echipe.
       
 In funcție de programul competițional internațional de bob, skeleton și sanie al FIBT si FIL, competițiile oficiale dintr-un an competitțional se programează în perioada 01 septembrie a anului calendaristic curent - 31 august a anului calendaristic următor.
     
   Loturile naționale de bob, sanie, skeleton și sanie pe piste naturale participă în competițiile oficiale internaționale organizate de federațiile de specialitate – F.I.B.T. si F.I.L. și au ca obiectiv obținerea de medalii la Cupa Mondială, Campionatele Europene, Campionatele Mondiale și Jocurile Olimpice de Iarnă.

În prezent sania în România, atât pe piste artificiale, cât şi pe piste naturale au cunoscut o dezvoltare deosebită. Totuși, în țara noastră nu există nici o pârtie artificială, doar din iarna trecută (2012) s-a construit pârtia de sanie pe piste naturale „Bucovina”, la Vatra Dornei, județul Suceava. O întrebare firească este, cum poate fi posibil să avem legitimați un număr mare de sportivi practicanți.

Tradiția este cuvântul cheie. Numărul mare de practicanți este dat de:
- Creșterea numărului de cluburi sportive cu secții de sanie afiliate federației,
- Înființarea de noi secții in cadrul cluburilor departamentale, subordonate MTS, MEN si MAPN,
- Diversificarea prin creșterea numărului de competiții, destinate, in principal copiilor si juniorilor, organizarea calendarului sportiv intern, atât de vara, cât și de iarnă,
- Apariția de noi competiții internaționale pentru juniori, exemplu Jocurile Olimpice pentru Tineret, Cupa Mondială pentru junior mici, jocurile FIL, competiții care au stimulat activitatea la nivelul juniorilor;
- Aplicarea Strategiei proprii, a Federației Române de Bob și Sanie pe perioada ciclului olimpic 2010-2014 prin care se urmărește:
o Creşterea interesului pentru practicarea bobului, saniei, skeletonului şi saniei pe piste naturale în România;
o Asigurarea resurselor necesare desfăşurării optime a activităţilor loturilor naţionale;
o Implementarea coerentă a sistemului unitar de selecţie, pregătire, participare şi clasare a sportivilor care practică bobul, sania, skeletonul şi sania pe piste naturale, cu obiectiv final 2014;
o Creşterea rezultatelor sportive;
o Scăderea numărului de membrii afiliaţi inactivi;
o Construcţia/modernizarea unor baze sportive la standarde internaţionale;
o Aprecierea imaginii federației pe plan intern şi internaţional;
o Creşterea interesului şi satisfacţiei sportivilor practicanţi şi a colectivelor tehnice din bob, sanie, skeleton şi sanie pe piste naturale;

Finala Cupei Mondiale la sanie pe piste naturale, din ultimul sezon a avut un succes deosebit la Vatra Dornei. Importanţa acestei manifestări sportive pentru România, care nu este o națiune puternică este dată de aportul adus la dezvoltarea saniei pe piste naturale, în general și de faptul că sportivii români pot beneficia de condiții egale de pregătire cu partenerii de întrecere. Dintre beneficiile directe aduse prin desfășurarea acestui eveniment la Vatra Dornei se pot număra: creșterea numărului de practicanți, oportunitatea unor proiecte de nivel internațional realizate împreună cu alte țări, unde acest sport este o tradiție; dezvoltarea unui centru internațional.

Federația Română de Bob și Sanie consideră că este de datoria ei să se alăture eforturilor generale ale F.I.L., precum și ale celorlalte națiuni pentru includerea saniei pe piste naturale în rândul sporturilor olimpice.

PROIECTE ȘI OBIECTIVE

Federaţia Română de Bob şi Sanie are câteva proiecte în perspectivă privind construirea de piste de sanie. Concret, în următorii ani ne dorim finalizarea, în Harghita, a pârtiei scurte de fibră de sticlă, proiectată de Hans Rinn; proiect care odată finalizat va concentra activitatea de sanie pe piste artificiale și activitatea de skeleton la nivel național, iar cluburile sportive vor putea sa descopere tinerele talente, viitorii performeri.

Un alt proiect este artificializarea uneia dintre cele două piste de starturi combinate pentru bob-skeleton și pentru sanie, care ne va permite îmbunătățirea tehnicii de start și respectiv a rezultatelor obținute în competițiile oficiale.
Prin candidatura României la organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2022 sperăm, pe termen lung la o pârtie combinată, înghețată artificial de bob, sanie și skeleton.

Obiectivele de performanță ale sportivilor români sunt unele realiste, pe care ni le-am asumat împreună cu C.O.S.R. și M.T.S. pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Sochi; la sanie pe piste artificiale: calificarea cu două echipaje de dublu și câte doi sportivi la sanie simplu masculin și feminin. Ne dorim o clasare bună, locul 6 în proba de sanie ștafetă. În probele de bob, atât la masculin, dar și la feminin ne-am fixat clasarea în primele 10 locuri. La sanie pe piste naturale, la Campionatul Mondial de juniori, unde România este țara gazdă, avem ca obiectiv obținerea unei medalii.
Subfinanțarea este principalul factor limitator al activității și performanței sportive în România. Bugetul alocat federației ne determină să stabilim priorități la bob, sanie și skeleton, dar mai ales să nu finalizăm proiecte și programe destinate juniorilor și dezvoltării bazei materiale.

Prin politica de personal, atât a angajaților, cât și a voluntarilor, federația este în contact direct cu oamenii de sport, are o imagine reală a fenomenului sportiv din Romania și de aici, o apreciere corectă a factorilor determinanți în organizarea și desfășurarea activității sportive în general, precum și a bobului, saniei și skeletonului în particicular. In acelasi timp acordă toată atenția nevoilor sportivilor români din sporturile noastre de obținere a unui sprijin cât mai consistent pentru activitatea de performanță, în sensul încheierii de parteneriate pentru realizarea programelor de pregătire și participare ale loturilor naționale.

Tot odată, ne dorim includerea proiectelor de construcție a unei pârtii artificiale combinate de sanie, bob și skeleton în Strategia de dezvoltare a bazelor sportive cu sprijin guvernamental.
SCURT ISTORIC
AL FEDERAȚIEI ROMÂNE DE BOB ȘI SANIE

Fondată: 1924 si reorganizată in 2001, conform Legii educației fizice si sportului nr.69. Este membru fondator al Federației Internaționale de Bob (F.I.B.T.) – 1924 și s-a afiliat la Federația Internațională de Sanie (F.I.L.) în anul 1970. Număr de membri afiliați: 22 de structuri sportive.

1909 – primele consemnări ale istoricilor privind apariția saniei la Sinaia; Activitatea de bob si sanie se desfășoară sub egida FSSR (Federația Societăților de Sport din România)
1922 concursurile se transformă în campionate naționale
1924 un animator al saniei și skeletonului, participant la Comisia de Constituire a FIBT afiliază România
1925 se construiește prima pârtie de sanie, bob și skeleton
1928 prima participare la Jocurile Olimpice St.Moritz, bob 5 persoane, loc 7
1930 prima medalie (argint) la primul Campionat Mondial de bob Davos, SUI
1931 primul titlu de campion mondial la bob
1934 se constituie, de sine stătătoare, Federația Română de Bob, sub egida căreia se desfasoară, în continuare și activitatea de sanie
1951 România organizează primul Campionat de bob juniori
1963 istoricii vorbesc despre Federația Română de Schi-Bob
1965 se stabilesc primele relații oficiale internaționale la sanie cu RDG și primele contacte cu FIL
1968 prima medalie olimpică la bob JO Grenoble, FRA
1970 afilierea la FIL
Al șaptelea deceniu = acumulări umane, materiale și organizatorice. Se modernizează pârtia artificială combinată de bob, sanie și skeleton cu înghețare naturală de la Sinaia
1976 Federația Română de Bob și Sanie devine organism de sine stătător și organizează primul Campionat European de bob juniori la Sinaia
1980 prima participare la Jocurile Olimpice Lake Placid, SUA; locul 20 la sanie feminin
1982 prima pârtie artificiala doar pentru sanie, cu înghețare naturală
1988 federația reunea pe lângă bob, sanie, skeleton și schiul și biatlonul, sub denumirea Federația Română de Schi Bitlon Bob și Sanie
1992 Locul 4 la Jocurile Olimpice sanie dublu Altberville, FRA
1998 devine organism independent: Federația Română de Bob și Sanie
2001 federația este reorganizată în conformitate cu prevederile Legii educației fizice și sportului nr.69/2000 și adoptă un nou statut; structura organizatorică pana în prezent - este persoană juridică de drept privat, de utilitate publică, autonomă, neguvernamentală, apolitică şi fără scop patrimonial.
PERFORMANŢE SPORTIVE CARE NE RECOMANDĂ (2003-2013)
BOB 2 persoane masculin

BOB 2 persoane feminin

PERFORMANŢE SPORTIVE CARE NE RECOMANDĂ (2003-2013)
BOB 4 persoane

SANIE simplu masculin

SANIE feminin

PERFORMANŢE SPORTIVE CARE NE RECOMANDĂ (2003-2013)
SANIE dublu

SANIE echipe

PERFORMANŢE SPORTIVE CARE NE RECOMANDĂ (2003-2013)
SKELETON feminin

SKELETON masculin

SANIE PISTE NATURALE dublu

SANIE PISTE NATURALE echipe
2013 – locul VI, Campionat Mondial Deutschnofen (ITA), Folimon Adrian, Moroşan Bogdan, Codin Cosmin, Hutopilă Anişoara.

CALENDAR COMPETIȚIONAL INTERNAȚIONAL SANIE 2013 – 2014

Cupa Mondială etapa 1

10.11.2013

17.11.2013

Lillehammer

NOR

Cupa Mondială etapa 2

18.11.2013

24.11.2013

Innsbruck-Igls

AUT

Cupa Mondială etapa 3

25.11.2013

01.12.2013

Winterberg

GER

Cupa Mondială etapa 4

02.12.2013

07.12.2013

Whistler

GER

Cupa Mondială etapa 5

08.12.2013

14.12.2013

Park City

SUA

Cupa Mondială etapa 6

30.12.2013

05.01.2014

Konigssee

GER

Cupa Mondială etapa 7

06.01.2014

12.01.2014

Oberhof

GER

Cupa Mondială etapa 8

13.01.2014

19.01.2014

Altenberg

GER

Cupa Mondială etapa 9

21.01.2014

26.01.2014

Sigulda

LAT

Campionatul European

21.01.2014

26.01.2014

Sigulda

LAT

Jocurile Olimpice de Iarnă

03.02.2014

13.02.2014

Sochi

RUS

Echipa de sanie a României – locul 6 Campionatul European Oberhof, GER (2013)
Crețu Valentin, Srămăturaru Raluca, Ifrim Paul, Anghel Andrei

Echipajul de sanie dublu: Ifrim Paul – Anghel Andrei (medalie bronz la Cupa Națiunilor Lake Placid, SUA, 2013)

CALENDAR COMPETIȚIONAL INTERNAȚIONAL BOB 2013 – 2014

Cupa Europei etapa 1

18.11.2013

24.11.2013

Altenberg

GER

Cupa Mondială etapa 1-2

24.11.2013

30.11.2013

Calgary

CAN

Cupa Mondială etapa 3-4

02.12.2013

07.12.2013

Parck City

SUA

Cupa Europei etapa 2-3

02.12.2013

08.12.2013

Konigssee

GER

Cupa Mondială etapa 5

10.12.2013

15.12.2013

Lake Placid

SUA

Cupa Europei  etapa 4-5

09.12.2013

17.12.2013

Winterberg

GER

Cupa Mondială etapa 6

31.12.2013

05.01.2014

Winterberg

GER

Cupa Mondială etapa 7

07.01.2014

12.01.2014

St. Moritz

SUI

Cupa Europei  etapa 6

06.01.2014

12.01.2014

Innsbruck-Igls

AUT

Cupa Mondială etapa 8

14.01.2014

19.01.2014

Innsbruck-Igls

AUT

Cupa Europei  etapa 7

13.01.2014

19.01.2014

St. Moritz

SUI

Cupa Mondială etapa 9

21.01.2014

26.01.2014

Konigssee

GER

Campionatul European

21.01.2014

26.01.2014

Konigssee

GER

Campionatul Mondial de juniori

21.01.2014

26.01.2014

Winterberg

GER

Jocurile Olimpice de Iarnă

03.02.2014

13.02.2014

Sochi

RUS

Echipajul de bob 4 persoane ROMANIA 1: Istrate Nicolae, Peptea Emil, Bărcăcilă Bogdan, Crăciun Florin

Echipajul de bob 4 persoane ROMANIA  I la Jocurile Olimpice de Iarnă Vancouver, CAN 2010

CALENDAR COMPETIȚIONAL INTERNAȚIONAL SKELETON 2013 – 2014 

Cupa Europei etapa 1

18.11.2013

24.11.2013

Altenberg

GER

Cupa Mondială etapa 1-2

24.11.2013

30.11.2013

Calgary

CAN

Cupa Mondială etapa 3-4

02.12.2013

07.12.2013

Park City

SUA

Cupa Europei etapa 2-3

02.12.2013

07.12.2013

Igls -Innsbruck

AUT

Cupa Mondială etapa 5

10.12.2013

15.12.2013

Lake Placid

SUA

Cupa Europei  etapa 4-5

09.12.2013

17.12.2013

Winterberg

GER

Cupa Mondială etapa 6

31.12.2013

05.01.2014

Winterberg

GER

Cupa Mondială etapa 7

07.01.2014

12.01.2014

St. Moritz

SUI

Cupa Europei  etapa 6

06.01.2014

12.01.2014

Konigssee

GER

Cupa Mondială etapa 8

14.01.2014

19.01.2014

Igls

AUT

Cupa Europei  etapa 7

13.01.2014

19.01.2014

St. Moritz

SUI

Cupa Mondială etapa 9

21.01.2014

26.01.2014

Konigssee

GER

Campionat European

21.01.2014

26.01.2014

Konigssee

GER

Campionat Mondial de juniori

21.01.2014

26.01.2014

Winterberg

GER

Jocurile Olimpice de Iarnă

07.02.2014

23.02.2014

Sochi

RUS

Skeleton feminin: Mazilu Maria, medalie de bronz Campionatul Mondial de juniori 2012

http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/409299_518075468222322_754005523_n.jpg

SANIE PISTE NATURALE: România, la Vatra Dornei Pârtia „Bucovina va organiza Campionatul Mondial de  juniori 2014

Federația Română de Bob și Sanie va promova imaginea partenerului oficial la toate evenimentele și cu toate ocaziile.

● Oferim expunerea siglei pe tot echipamentul atât cel competițional, cât și cel de prezentare și pe mașinile folosite pentru deplasările loturilor naționale de bob, sanie și skeleton, care vor fi inscripționate PARTENER OFICIAL AL FEDERAȚIEI ROMÂNE DE BOB ȘI SANIE
● Posibilitatea persoanelor desemnate de societatea dumneavoastră de  a face parte din delegația oficială a federației la cele mai importante evenimente interne și internaționale.

Prezentăm salutul federației noastre și am fi onorați să acceptați încheierea unui acord prin care societatea dumneavoastră va deține calitatea de Partener/sponsor oficial al Federației Române de Bob și Sanie”.

 


SPONSORI