top of page

SPORTURI

Aici gasiti detalii despre probele ce se desfasoara sub egida Federatiei Romane de Bob si Sanie dar si ale Federatiilor Internationale.

BOB – SCURT ISTORIC

  • În 1897 a fost fondat primul club din lume de bob în St.Moritz, Elveţia, stimulând creşterea economică a sportului de iarnă în staţiunile din întreaga Europă. Prin 1914, competițiile de bob au loc pe o mare varietate de pârtii înghețate natural. În 1923, a fost fondată Federaţia Internaţională de Bob și Toboganing (FIBT) și în anul următor are loc un concurs pentru bobul de patru persoane, prima ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Chamonix, Franţa. Competițiile de bob au început în mare măsură, ca o activitate pentru cei bogați și aventuroși, care s-au adunat în staţiunile alpine pentru week-end și au stimulat concurenţa.

  • Astăzi, echipajele de bob de top din lume se antrenează pe tot parcursul anului şi concurează mai ales pe pârtiile înghețate artificial în boburi high-tech din fibră de sticlă şi oţel. Până la apariţia concurenţei din Cupa Mondială la mijlocul anilor 1980, rezultatele din bob de succes au fost realizate la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale și Europene. Încă de la începuturile sale, circuitul de Cupă Mondială a adăugat o dimensiune nouă şi captivantă, unde versatilitatea pe trasee de pârtii diferite şi concurența din întregul sezon sunt răsplătite.

  • În afară de influenţa britanică în istoricul sportului se remarcă o puternică prezenţă ale SUA 1928 - 1956, precum şi progresele recente obținute de către alte ţări. Performanțele mondiale din bob a fost dominate în mare măsură de către naţiunile din Europa în ultimii ani. De departe naţiunile de succes din bob au fost Elveţia şi Germania. Germania de Est a apărut ca o putere a sportului în mijlocul anilor 1970, cu accentul pus pe bobul proiectat şi cu o construcţie personalizată, din fibră de carbon și oțel. Începând cu reunificarea, boberii germani au rămas un grup formidabil, câștigând numeroase medalii olimpice şi titluri la Campionatul Mondial din 1990. Italia are, de asemenea, o experienţă îndelungată şi de succes în acest sport, în special între anii 1950 și 1960, şi Austria a avut momentele sale strălucitoare.

  • De la un mic nucleu de naţiuni care au îmbrăţişat iniţial bobul, sportul s-a extins în întreaga lume pentru a include ţări, cum ar fi Jamaica, Japonia, Australia şi Noua Zeelandă. Deşi națiunile tradiţionale din bob rămân puternice, alte naţiuni au început să pătrundă în topul clasamentelor, printre care și România.

  • O altă etapă în evoluţia sportului a venit la începutul anilor 1990, cu debut bobului feminin la competițiile din Europa şi America de Nord. În octombrie 1999, Comitetul Olimpic Internaţional a adăugat bobul feminin medaliat la Jocurile Olimpice de iarnă din 2002 în Salt Lake City, SUA.

  • Sportul continuă să se extindă. Lake Placid, localitate tradiţională pentru concursuri bob, a construit o pârtie nouă, combinată pentru bob, sanie și skeleton în anii 1999-2000. Alte pârtii au fost construită pentru 2006 Jocurile Olimpice de Iarna de la Cesana, Italia, ultima mare investiție este Pârtia de bob, sanie și skeleton pentru Jocurile Olimpice 2010 în Vancouver/Whistler Canada.

  • O alta mare investiție este Pârtia de bob, sanie și skeleton pentru Jocurile Olimpice 2014 – Sochi, Rusia.

SANIE – SCURT ISTORIC

  • Competiţiile de sanie au început în Elveţia la sfârşitul secolului trecut. Astfel în 1883, pe 12 februarie, a avut loc primul concurs de sanie pe un drum de 4 km între Davos şi Klosters unde au participat sportivi din Australia, Anglia, Germania, Olanda, Suedia şi Elveţia.

  • Prima încercare de asociere datează din 1913 când Austria, Germania, şi Elveţia înfiinţează la Dresda, Federaţia Internaţională de Sanie. În 1914 are loc primul Campionat European în Boemia la Reichenberg, astăzi Liberec, în Cehia.

  • În 1927 federaţiile din Germania, Austria şi Cehia reînfiinţează tot la Dresda o nouă Federaţie Internaţională de Sanie, iar în 1928 are loc la Schreiberhau (astăzi Sklarska Poreba, în Polonia), al doilea Campionat European de Sanie unde se concurează prima oară și în proba de sanie feminin.

  • Din 1935, ca secţie de sanie, Federaţia Internaţională de Sanie face parte din FIBT (Federation Internationale de Bob et de Toboganing).

  • În 1954 prin rezoluţia Congresului CIO din Atena sania pe pârtie artificială devine probă olimpică înlocuind scheletonul, iar anul următor se dispută la Oslo primul Campionat Mondial de sanie pe pârtie artificială.

  • Actuala Federaţie Internaţională de Sanie de Competiție (Federation Internationale de Luge de Course/ FIL) a fost constituită 25 ianuarie 1957 la Davos în Elveţia când reprezentanţii a 13 naţiuni au hotărât desprinderea secţiei „Sanie” din FIBT, iar Bert Isatitsch din Austria a fost ales primul preşedinte. Tot în acelaşi an, la Congresul CIO de la Sofia, FIL face parte din Comitetul Olimpic Internațional.

  • Prima participare la Jocurile Olimpice are loc în 1964 la Innsbruck, unde participă sănieri din 12 ţări.

  • Din 1955 sania are două ramuri: sania pe pârtie naturală şi sania pe pârtie artificială; iniţial aceiaşi sportivi participau în ambele discipline, dar cu timpul din necesitatea unei mai bune performanţe sportivii s-au specializat pe fiecare ramură în parte, mai mult, există în prezent tendinţa specializării pe fiecare disciplină.

  • În ţara noastră, sania ca sport a apărut în prima decadă a secolului XX, când se organizează şi primele concursuri. Ca o primă organizare ia fiinţă în 1912 Federaţia Societăţilor de Sport din România (FSSR) unde funcţiona Comisia pentru Sporturile de Iarnă. În anul 1922, au fost organizate campionatele naţionale, iar primii campioni au fost Elena Cantacuzino (feminin), Gheorghe Ionescu (masculin) şi dublul E.Butnaru/D.Popa. În anul 1965, când în cadrul Federaţiei de Bob din România s-a hotărât înfiinţarea secţiei de sanie, care s-a şi afiliat la Federaţia Internaţională de Sanie - FIL în anul 1970.

  • România a participat prima dată în proba de sanie, la Jocurile Olimpice de la Innsbruck, în 1976

SKELETON-SCURT ISTORIC
bottom of page