top of page

 REGULAMENT

     SPORTIVI

  CALENDARE

Anchor 1

BOB

    În diciplina sportivă bob se concurează atât la masculin, cât şi la feminin – un sport care conbină viteza, forţa şi agilitatea sportivilor. Bobul are următoarele probe: bob 2 persoane la feminin şi masculin şi bob 4 persoane masculin. Bobul este unul din sporturile cu cele mai vechi participări la Jocurile Olimpice de Iarnă.
        Echipajele de bob 2 persoane se compun dinntr-un pilot şi un frânar în cazul bobului de 2 persoane, pe lângă aceştia se mai adaugă 2 componenţi în cadrul echipajului de 4 persoane.
        La startul în cursă, membrii echipajului se află în poziţia de start; la semnalulul acustic membrii echipajului vor împinge bobul simultan, pe parcursul a circa 50m. Această distanţă se parcurge în general în aproximativ şase secunde şi se atinge o viteză de circa 40km/h, înainte ca membrii echipajului să se urce în bob, urmând apoi coborârea efectivă.
        Timpii de start sunt măsuraţi în zecimi de secundă, diferenţele obţinute între echipaje vor face diferenţa în competiţia propriu-zisă.
        O coborâre durează aproximativ 60 de secunde, timp în care se pot atinge viteze de circa 135km/h, echipajul putând fii supus şi unei forţe centrifuge de 4G.

BOBUL este aerodinamic fabricat din fibră de carbon şi oţel, montat pe patru patine din oţel foarte bine lustruite. Două patine sunt poziţionate în faţă, la aproximativ trei centimetrii de lateralele bobului, acţionate de pârghii pe care le controlează pilotul, cel ce conduce bobul. Sistemul de frânare conţine mânerele de frână situate în lateralul frânarului, în partea din spate a bobului de 4 persoane şi în faţa frânarului la bobul de 2 persoane. Temperatura patinelor de oţel este măsurată electonic înaintea fiecărei manşe de concurs. Temperatura patinelor la startul competiţiei trebuie să se încadreze în prevederile regulamentare. La terminarea maşei de concurs, bobul şi echipajul sunt cântărite pentru a se asigura că sunt sub greutatea maximă admisă de regulament. Toate boburile sunt standardiazate în conformitate cu specificaţiile F.I.B.T.       
În anul 1985, au fost introduse următoarele specificaţii F.I.B.T. pentru a poziţiona toţi concurenţii pe picior de egalitate:
Bob 2 persoane
► Lungime – 2,70m
► Înălţime – 0,67m
► Greutate – 390kg
Bob 4 persoane
► Lungime – 3,80m
► Înălţime – 0,67m
► Greutate – 630kg

PÂRTIA
Deşi în prezent mai există piste cu gheaţă naturală, majoritatea competiţiilor se desfăşoară pe pârtii artificiale (construite din piese de bază din beton) cu suprafaţa acoperită cu gheaţă artificială. Deşi lungimea standard a unei pârtii de bob este de 1500m, fiecare pârtie are caracteristici unice şi diferite grade de dificultate. Toate pârtiile au specificaţii tehnice reglementate în prevederile F.I.B.T., au în componenţă o suită de viraje numerotate de la start la sosire, combinate cu porţiuni de linie dreaptă.
Există 14 pârtii în lume, care găzduiesc competiţii de bob. Unele dintre acestea sunt situate în cele mai frumoase staţiuni montane exemplu: St.Moritz, Elveţia şi Cortina d’Ampezzo. Italia. Ultima pârtie construită, în anul 2008 este situată în Wisler, Canada. Wisler Sliding Center a fost gazda Jocurilor Olimpice de Iarnă 2010.
CIRCUITUL CUPEI MONDIALE
Competiţiile din cadrul circuitului de Cupa Mondială – etapele de Cupa Mondială de bob sunt atribuite de F.I.B.T. ţărilor membre printr-un proces de licitaţie. Concursurile pot fi licitate şi acordate unei ţări sau unei anumite pârtii din ţara respectivă. Echipajele urmează un proces de calificare pentru a putea lua startul în competiţiile din circuitul Cupei Mondiale de bob.
Competiţia de Cupa Mondială se desfăşoară într-o zi pe durata a două coborâri (manşe) de concurs. La Jocurile Olimpice şi Campionatele Mondiale au loc patru manşe de concurs, pe durata a două zile, în ambele probe de bob 2 persoane şi 4 persoane. Echipajul cu cel mai mic timp cumulat, obţinut în manşele de concurs este declarat câştigător.
STARTUL
Clasamentul general al etapelor de Cupa Mondială, iniţiat în anul 2007, este folosit pentru a determina poziţiile de start pentru toate competiţiile, inclusiv la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale, Cupe Mondiale. Deoarece pe parcursul desfăşurării unei competiţii de bob, gheaţa pistei se deterioarează şi nu se reface pe parcursul efectuării unei manşe de către toţi concurenţii, reprezintă un avantaj să obţii o poziţie printre primii pe lista de start. Pe baza rezultaelor obţinute în acest clasament general, echipajele de top sunt recompensate. 
La prima etapa din circuitul Cupei Mondiale, respectiv la primul start din anul competiţonal se aplica clasamentul general al etapelor de Cupa Mondială. Clasamentul determină, de asemenea, cota de naţiune, ordinea de start pentru Jocurile Olimpice şi Campionatul Mondial.
CLASAMENTUL
În competiţiile de Cupa Mondială medaliile sunt acordate primelor trei echipaje şi alte premii până la locul şase din clasamentul respectiv. În plus, punctele sunt acordate primelor 30 de echipaje clasate în fiecare etapă de Cupa Mondială, ceea ce conduce la acordarea titlurilor din Cupa Mondială, în fiecare dintre probele bobului, câştigător fiind declarat cel care acumulează cele mai multe puncte din întreg circuitul etapelor de Cupa Mondială pe parcursul unui an competiţional.

Echipamentul specific

 Sportivii poartă cască de protecţie (chevlar) şi combinezoane confecţionate din material elastic. Pantofii de bob au cuişoare mici de oţel pe talpă pentru a asigura o mai bună aderenţă pe gheaţă. Pilotul trebuie să poate vizieră sau ochelari de protecţie. Majoritatea poartă mănuşi, dar unii piloţi preferă mâinile goale pentru a simţi mai bine direcţia. Unii sportivi folosesc echipamente de protectie – cotiere, veste chevlar peste combinezoanele de cursă.

bottom of page