top of page

 REGULAMENT

     SPORTIVI

  CALENDARE

Anchor 1

BOB

    În diciplina sportivă bob se concurează atât la masculin, cât ÅŸi la feminin – un sport care conbină viteza, forÅ£a ÅŸi agilitatea sportivilor. Bobul are următoarele probe: bob 2 persoane la feminin ÅŸi masculin ÅŸi bob 4 persoane masculin. Bobul este unul din sporturile cu cele mai vechi participări la Jocurile Olimpice de Iarnă.
        Echipajele de bob 2 persoane se compun dinntr-un pilot ÅŸi un frânar în cazul bobului de 2 persoane, pe lângă aceÅŸtia se mai adaugă 2 componenÅ£i în cadrul echipajului de 4 persoane.
        La startul în cursă, membrii echipajului se află în poziÅ£ia de start; la semnalulul acustic membrii echipajului vor împinge bobul simultan, pe parcursul a circa 50m. Această distanţă se parcurge în general în aproximativ ÅŸase secunde ÅŸi se atinge o viteză de circa 40km/h, înainte ca membrii echipajului să se urce în bob, urmând apoi coborârea efectivă.
        Timpii de start sunt măsuraÅ£i în zecimi de secundă, diferenÅ£ele obÅ£inute între echipaje vor face diferenÅ£a în competiÅ£ia propriu-zisă.
        O coborâre durează aproximativ 60 de secunde, timp în care se pot atinge viteze de circa 135km/h, echipajul putând fii supus ÅŸi unei forÅ£e centrifuge de 4G.

BOBUL este aerodinamic fabricat din fibră de carbon ÅŸi oÅ£el, montat pe patru patine din oÅ£el foarte bine lustruite. Două patine sunt poziÅ£ionate în faţă, la aproximativ trei centimetrii de lateralele bobului, acÅ£ionate de pârghii pe care le controlează pilotul, cel ce conduce bobul. Sistemul de frânare conÅ£ine mânerele de frână situate în lateralul frânarului, în partea din spate a bobului de 4 persoane ÅŸi în faÅ£a frânarului la bobul de 2 persoane. Temperatura patinelor de oÅ£el este măsurată electonic înaintea fiecărei manÅŸe de concurs. Temperatura patinelor la startul competiÅ£iei trebuie să se încadreze în prevederile regulamentare. La terminarea maÅŸei de concurs, bobul ÅŸi echipajul sunt cântărite pentru a se asigura că sunt sub greutatea maximă admisă de regulament. Toate boburile sunt standardiazate în conformitate cu specificaÅ£iile F.I.B.T.       
În anul 1985, au fost introduse următoarele specificaÅ£ii F.I.B.T. pentru a poziÅ£iona toÅ£i concurenÅ£ii pe picior de egalitate:
Bob 2 persoane
â–º Lungime – 2,70m
â–º ÎnălÅ£ime – 0,67m
â–º Greutate – 390kg
Bob 4 persoane
â–º Lungime – 3,80m
â–º ÎnălÅ£ime – 0,67m
â–º Greutate – 630kg

PÂRTIA
DeÅŸi în prezent mai există piste cu gheaţă naturală, majoritatea competiÅ£iilor se desfăşoară pe pârtii artificiale (construite din piese de bază din beton) cu suprafaÅ£a acoperită cu gheaţă artificială. DeÅŸi lungimea standard a unei pârtii de bob este de 1500m, fiecare pârtie are caracteristici unice ÅŸi diferite grade de dificultate. Toate pârtiile au specificaÅ£ii tehnice reglementate în prevederile F.I.B.T., au în componenţă o suită de viraje numerotate de la start la sosire, combinate cu porÅ£iuni de linie dreaptă.
Există 14 pârtii în lume, care găzduiesc competiÅ£ii de bob. Unele dintre acestea sunt situate în cele mai frumoase staÅ£iuni montane exemplu: St.Moritz, ElveÅ£ia ÅŸi Cortina d’Ampezzo. Italia. Ultima pârtie construită, în anul 2008 este situată în Wisler, Canada. Wisler Sliding Center a fost gazda Jocurilor Olimpice de Iarnă 2010.
CIRCUITUL CUPEI MONDIALE
CompetiÅ£iile din cadrul circuitului de Cupa Mondială – etapele de Cupa Mondială de bob sunt atribuite de F.I.B.T. ţărilor membre printr-un proces de licitaÅ£ie. Concursurile pot fi licitate ÅŸi acordate unei ţări sau unei anumite pârtii din Å£ara respectivă. Echipajele urmează un proces de calificare pentru a putea lua startul în competiÅ£iile din circuitul Cupei Mondiale de bob.
CompetiÅ£ia de Cupa Mondială se desfăşoară într-o zi pe durata a două coborâri (manÅŸe) de concurs. La Jocurile Olimpice ÅŸi Campionatele Mondiale au loc patru manÅŸe de concurs, pe durata a două zile, în ambele probe de bob 2 persoane ÅŸi 4 persoane. Echipajul cu cel mai mic timp cumulat, obÅ£inut în manÅŸele de concurs este declarat câÅŸtigător.
STARTUL
Clasamentul general al etapelor de Cupa Mondială, iniÅ£iat în anul 2007, este folosit pentru a determina poziÅ£iile de start pentru toate competiÅ£iile, inclusiv la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale, Cupe Mondiale. Deoarece pe parcursul desfăşurării unei competiÅ£ii de bob, gheaÅ£a pistei se deterioarează ÅŸi nu se reface pe parcursul efectuării unei manÅŸe de către toÅ£i concurenÅ£ii, reprezintă un avantaj să obÅ£ii o poziÅ£ie printre primii pe lista de start. Pe baza rezultaelor obÅ£inute în acest clasament general, echipajele de top sunt recompensate. 
La prima etapa din circuitul Cupei Mondiale, respectiv la primul start din anul competiţonal se aplica clasamentul general al etapelor de Cupa Mondială. Clasamentul determină, de asemenea, cota de naţiune, ordinea de start pentru Jocurile Olimpice şi Campionatul Mondial.
CLASAMENTUL
În competiÅ£iile de Cupa Mondială medaliile sunt acordate primelor trei echipaje ÅŸi alte premii până la locul ÅŸase din clasamentul respectiv. În plus, punctele sunt acordate primelor 30 de echipaje clasate în fiecare etapă de Cupa Mondială, ceea ce conduce la acordarea titlurilor din Cupa Mondială, în fiecare dintre probele bobului, câÅŸtigător fiind declarat cel care acumulează cele mai multe puncte din întreg circuitul etapelor de Cupa Mondială pe parcursul unui an competiÅ£ional.

Echipamentul specific

​

 Sportivii poartă cască de protecÅ£ie (chevlar) ÅŸi combinezoane confecÅ£ionate din material elastic. Pantofii de bob au cuiÅŸoare mici de oÅ£el pe talpă pentru a asigura o mai bună aderenţă pe gheaţă. Pilotul trebuie să poate vizieră sau ochelari de protecÅ£ie. Majoritatea poartă mănuÅŸi, dar unii piloÅ£i preferă mâinile goale pentru a simÅ£i mai bine direcÅ£ia. Unii sportivi folosesc echipamente de protectie – cotiere, veste chevlar peste combinezoanele de cursă.

bottom of page